یکی از المان های مهم که در ساختمان سازی به کار می رود، استفاده از انواع لوله های تاسیسات میباشد. همانطور که می دانید استفاده از لوله های تاسیساتی جهت انتقال سیالات و گاز صورت می گیرد. اما آنچه که سبب می شود که انواع لوله های تاسیساتی تشکیل شوند، جنس لوله است. ساخت لوله ها با در نظر گرفتن استانداردهای لازم صورت می گیرد. چیزی که در تعریف استاندارد برای ساخت انواع لوله های تاسیساتی نقش دارد، شرایطی مانند فشار، دما، رنگ، سایز و غیره می باشد. با توجه به جنس لوله ها کاربرد آنها نیز متفاوت می شود. برای آشنایی با انواع لوله های تاسیساتی در ادامه با ما همراه باشید.
در این مقاله با انواع لوله های تاسیساتی و مزایا و معایب هرکدام آشنا می شویم، همچنین با نحوه استفاده و کاربرد آن ها در جای مناسب آشنایی پیدا میکنیم.همچنان که در بالا هم اشاره شد، خرید لوله و اتصالات تاسیساتی بر اساس جنس و مواد سازنده آنها به انواع مختلف دسته بندی می شوند که شامل این موارد می شوند:
• لوله های فلزی
• لوله های غیر فلزی
این لوله ها خود به دو دسته آهنی و غیر آهنی تقسیم بندی می شوند. در ساخت لوله های آهنی از چدن و فولاد استفاده می شود. اما لوله های غیر آهنی از آلومینیوم، سرب، مس و روی در ساخت آنها استفاده می شود.
کاربرد هرکدام از این لوله ها با توجه به خصوصیت های آنها متفاوت می باشد. برای مثال از لوله های چدنی در سیستم لوله کشی فاضلاب استفاده می شود از مزایای استفاده از این لوله ها می توان به باز کردن آسان گرفتگی آنها و مقرون به صرفه بودن آنها اشاره کرد. البته این لوله ها دارای معایبی هستند؛ از جمله زمان بر بودن نصب این گونه لوله ها نسبت به لوله های فلزی، وزن زیاد و زنگ زدگی از معایب این گونه لوله ها می باشد.
یکی دیگر از انواع لوله های تاسیساتی که در سیستم آب و فاضلاب، سوخت رسانی و دستگاه های تهویه به کار می رود، لوله های مسی است. لوله هایی که در ساخت آنها از مس استفاده می شود، از قیمت بالایی برخوردارند و از این رو در تاسیسات آب و فاضلاب کم تر مورد استفاده قرار می گیرند.
از انواع لوله های تاسیساتی دیگر می توان به لوله های سربی اشاره کرد.تا قرن 18 میلادی از این لوله ها در تاسیسات ساختمان ها بسیار استفاده می شدند. زیرا این لوله-ها بعلاوه بر مقاومت خوبی که داشتند، به راحتی نیز قابل اجرا بودند. اما از سال 1750 میلادی بعد از اینکه در رابطه با غیر بهداشتی بودن آنها هشدار داده شد، استفاده از این لوله ها کمتر شد.
لوله فولادی در اصل نوعی لوله آهنی است که از کابل های برق در برابر آسیب هایی مانند ضربات و برخورد اشیاء تیز نگهداری می کند. این لوله ها در اصل از سیم و عایق آن و همچنین اشخاصی که با سیم برق در تماس هستند، محافظت می کند.
هنچنین از این لوله ها در شافت کولر، فرمان مشعل،اگزوز، نرده ها، حفاظ کمک فنر، لوله شوفاژ، داربست، لوله گاز، غلاف چاه و لوله بویلر استفاده می شود. لوله های فولادی به دلیل مقاومت بالایی که در برابر گرما و خوردگی دارند و همچنین به دلیل استحکام زیاد، از بهترین گزینه ها در ساختن سیستم های لوله کشی در پتروشیمی ها و صنایع مختلف محسوب می شود.
لوله های غیر فلزی از دیگر انواع لوله های تاسیساتی هستند که در تاسیسات مورد استفاده قرار می گیرند و خود به انواع سیمانی، بتنی، آلومینیومی و پلاستیکی تقسیم بندی می شوند. در ادامه انواع لوله غیر فلزی را بیان می کنیم.
انواع لوله های تاسیساتی دیگر،لوله های سیمانی هستند.لوله های سیمانی بیشتر برای مجراهای فاضلاب استفاده می شوند. یکی از انواع لوله های سیمانی لوله سیمانی نسوز است که برای دودکش باربیکیو، شومینه، موتونرخانه و پکیج به کار می رود.
لوله های سیمانی انواع دیگری هم دارند، از جمله لوله بوشندار گرد، لوله کونیکدار کتابی و لوله آزبست فشار قوی که دارای ابعاد و سایزهای مختلفی می باشند. این نوع لوله ها نیازی به عایق بندی ندارند و خود، می تواند عایق مناسبی محسوب شوند.
انواع دیگری از لوله های غیر فلزی که در تاسیسات به کار می روند، لوله های پلاستیکی هستند. انواع لوله پلیکا، لوله پلی اتیلن و لوله پروپیلن در دسته لوله های پلاستیکی قرار می گیرند. قیمت لوله پلیکا بسیار مناسب است و به همین دلیل است که بسیار مورد استفاده قرار می گرد. استفاده از لوله های پلاستیکی، در سیستم آب و فاضلاب و در انتقال گاز در فشار کم صورت می گیرد. از مزایای این گونه لوله ها میتوان به قیمت پایین، تعمیر آسان در زمان آسیب دیدگی، عدم زنگ زدگی، وزن پایین، یک نواختی جدار داخلی لوله ها، حمل و نقل آسان و عدم نیاز به عایق کاری اشاره کرد.
از جمله معایب لوله های پلاستیکی می توان به آسیب پذیری آنها در برابر اشعه خورشید و محدودیت دمایی برای استفاده اشاره کرد. استفاده از لوله های پلاستیکی در سیستم های گرمایشی امکان پذیر نمی باشد. نمونه های غیر استاندارد این گونه لوله های نور خورشید را از خود عبور می دهد که این خود سبب رشد جلبک در داخل لوله می شود.
از انواع لوله های تاسیساتی به لوله پلیکا پی وی سی می توان اشاره کرد.از ویژگی های این لوله ها می توان به مقاومت آنها در برابر اسیدها و بازها اشاره کرد. استفاده از این لوله ها در دمای بین 10 تا 60 درجه سانتی گراد مناسب بوده و در سیستم تاسیسات آب و فاضلاب، استفاده می شود. از معایب این گونه لوله ها به خشک و شکننده بودن آنها در آب و هوای سرد و همچنین زمان بر بودن عملیات نصب آنها می توان اشاره کرد.
این لوله ها در برابر حرارت زیاد نیز شکل و فرم خود را از دست می دهند. به علت قدرت مقاومت کمی که جدار لوله های پی وی سی دارد، برای رفع گرفتگی آن باید از فنر لوله بازکنی استفاده کرد. همچنین لوله پلیکا در برابر فشارها و نیروهای خارجی مقاومت بسیار زیادی ندارد و به این دلایل که این نوع لوله زود آسیب می بیند،قیمت لوله و اتصالات آن هم افزایش می یابد.
ا
لوله پلی تیلن از انواع لوله های تاسیساتی است. استفاده از این لوله در سیستم های صنعتی و آبرسانی صورت میگیرد. این گونه لوله ها در ابربر اسیدها از خود مقاومت نشان داده و دچار خوردگی نمیشوند. لوله پلی اتیلن در سیستم های آب رسانی، تاسیسات آب و فاضلاب و انتقال گاز در فشار کم مورد استفاده قرار میگیرد.
استفاده از این لوله در سیستم های صنعتی و آبرسانی صورت میگیرد. این گونه لوله ها در ابربر اسیدها از خود مقاومت نشان داده و دچار خوردگی نمیشوند. لوله پلی اتیلن در سیستم های آب رسانی، تاسیسات آب و فاضلاب و انتقال گاز در فشار کم مورد استفاده قرار میگیرد.
پلی بوتیلن یا PB نوعی رزین مصنوعی است که به صورت گسترده در ساخت لوله کشی آبرسانی ساختمانهای تجاری و مسکونی مورد استفاده قرار میگیرد.
با توجه به انواع لوله های تاسیساتی که در بالا نام برده شد در زمان خرید لوله و اتصالات، سعی کنید با دقت انتخاب کنید تا در زمان استفاده کاملا از انتخابتان راضی باشید. البته قیمت لوله و اتصالات نیز در انتخاب شما میتواند تاثیر گذار باشد؛ پس مناسب است که به خوبی مقاله را مطالعه فرمایید.همچنین از انواع لوله های تاسیساتی ، فاضلابی و کارایی آن ها اطلاعاتی جامع بدست آورید.
این مطلب رو به اشتراک بگذار...
انواع لوله و اتصالات با بهترین کیفیت و قیمت مناسب
تولید انواع لوله و اتصالات با بهترین کیفیت و قیمت مناسب
دسترسی سریع
انرژی گرفته با ❤️ از تیم طراحی سایت و سئو سایت تابان شهر