آشنایی با 4 تا از انواع لوله در صنعت آب و فاضلاب

در این مقاله می خواهیم با انواع لوله در صنعت آب و فاضلاب آشنا بشویم. همانطور که می دانید در صنعت آب و فاضلاب لوله های مختلفی به کار می روند که هرکدام استفاده ها و مزایای خودشان را دارند. لوله کشی آب و فاضلاب یکی از کلیدی ترین موارد در ساختمان است و اهمیت بسیار بالایی هم دارد و باید حتما بدانیم که از چه لوله هایی در چه بخش هایی از این مورد استفاده کنیم. پس در این مقاله می خواهیم به علاوه انواع لوله در صنعت آب و فاضلاب ، با مزایا و معایب آن ها نیز آشنا بشویم که قضاوت را به عهده خود شما بگذاریم که ببینید کدام لوله در نظر شما برای کارتان مناسب تر است.

یکی از اصلی ترین بخش در تاسیسات ساختمان، سیستم فاضلاب آن است. با کمک لوله ها و اتصالات در این سیستم، مواد فاضلابی تولید شده در داخل ساختمان، به بیرون منتقل می شوند. در واقع می شود گفت که لوله های فاضلابی، با اتصال به یکدیگر شبکه ای را ایجاد می کنند که انتقال مواد را راحت تر می کنند. به همین خاطر سیستم فاضلاب می تواند تاثیر مستقیم روی سلامتی و بهداشت ساکنین ساختمان داشته باشد.

در ساخت این شبکه فاضلابی لوله های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند که در ادامه می خواهیم به آن ها بپردازیم. در خصوص قیمت آن هم اگر بخواهیم اشاره ای کنیم، قیمت این لوله ها هم مانند قیمت لوله پلیکا نسبتا مناسب می باشند. در ادامه نیز در نظر داشته باشید که در این مقاله درست است که لوله ها را با یکدیگر مقایسه می کنیم، اما این موضوع باعث نمی شود که بگوییم یک لوله نامناسب و لوله دیگر مناسب است.

لوله های بتنی در صنعت آب و فاضلاب

از این لوله ها از انواع لوله در صنعت آب و فاضلاب ، در شبکه های جمع آوری و خطوط انتقال فاضلاب و آب باران استفاده می شود. شاید جالب باشد قبل از خرید لوله و اتصالات بدانید که لوله بتنی دو نوع دارد که ساده و مسلح هستند که بر طبق استاندارد های معتبر و با وسایل و ماشین آلات به خصوص در کارخانه ها تولید می شوند. این لوله ها به عنوان یکی از “لوله های پرکاربرد در صنعت آب و فاضلاب” مورد استفاده قرار می گیرند. جنس این لوله ها سیمان ضد سولفات است و توسط شرکت های پیمان کاری برای خطوط انتقال فاضلاب شهری نصب می شود.

مزیت های این لوله:

باید بگوییم که عمده مزیت این لوله ها این است که از میله های فولادی و آهنی در هم تنیده و دو لایه بتن تشکیل شده اند که باعث می شوند که لوله در برابر فشار و لرزش، مقاومت بالایی از خود نشان دهد.

معایب این لوله:

-وزن آن ها بالاست و به همین خاطر هم حمل و نقل و نصب آن ها خیلی راحت نیست.

-احتمال نشت آب در این لوله ها بالاست که باعث آلودگی محیط زیست می شود.

-هزینه حمل و نقل، قیمت لوله و اتصالات و نصب آن بالاست.

-این لوله ها محیط خوبی برای رشد باکتری ها هستند.

-در برابر مواد شیمیایی و خوردگی مقاومتی ندارند.

لوله های بتنی در صنعت آب و فاضلاب

لوله های سفالی از انواع لوله در صنعت آب و فاضلاب

لوله های سفالی از قدیمی ترین انواع لوله در صنعت آب و فاضلاب محسوب می شود که اولین بر قبل از جنگ جهانی دوم مورد استفاده قرار گرفتند. این لوله می تواند سیستم یکپارچه ای ایجاد کند که باعث دوام بالای لوله های فاضلابی سفالی می شود. این لوله های توسط شرکت های پیمان کاری نصب می شوند و یکسری معایبی دارند که پیشنهاد می شود این لوله ها با لوله های مدرن تر جایگزین شوند.

مزایای این لوله:

-در برابر هر نوع ماده شیمیایی مقاومت خوبی از خود نشان می دهند.

-ساختار آن ها یکپارچست که همین موضوع باعث دوام آن ها شده است.

معایب این لوله ها:

-در برابر فشار شدید مقاومت بالایی ندارند و احتمال ترک و خوردگی آن ها بالاست.

-احتمال نشتی آب در آن بالاست.

-ممکن است ریشه درختان در آن ها نفوذ کند.

-با گذشت زمان فرسوده و خرد می شوند.

لوله های سفالی از انواع لوله در صنعت آب و فاضلاب

لوله های پلی اتیلن در صنعت آب و فاضلاب

این لوله از انواع لوله در صنعت آب و فاضلاب بسیار انعطاف پذیر است و برای انتقال سیالات و گاز ها و به عنوان جایگزین لوله های بتنی و فولادی بسیار مناسب هستند. این لوله از ترموپلاستیک ساخته شده است و سطح بالای نفوذ ناپذیری و پیوند مولکولی قوی ای را داراست. این لوله انواع مختلفی دارد که سه تا از آن ها پلی اتیلن تک جداره، پلی اتیلن دو جداره کاروگیت و پلی اتیلن اسپیرال است. هرکدام از انواع این لوله ها استفاده خودشان را دارند و در صنایع مختلف از جمله صنعت آب و فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرند.

مزایای این لوله ها:

-وزن این لوله ها بسیار پایین است در نتیجه حمل و نقل لوله پلی اتیلن یا همان HDPE، بارگیری و نصب آن ها خیلی راحت تر از دیگر لوله ها انجام می شود.

-در برابر مواردی مانند دمای پایین، تنش های کششی و فشاری مقاومت خوبی نشان می دهند.

-این لوله ها در برابر ضربه بسیار مقاومت هستند.

-این لوله ها در برابر ساییدگی مقاومت خوبی نشان می دهند.

-می توانند بدون آسیب دیدن در برابر محیط های اسیدی و بازی قرار بگیرند.

-سطح صاف و صیقلی داخل آن ها باعث جریان پذیری عالی آن ها می شود.

-انعطاف پذیری بالایی دارند.

-طول عمر آن ها بسیار بالاست.

معایب این لوله ها:

-اگر در زمان حمل و نقل آن ها نکات لازم رعایت نشود، ممکن است خراش و بریدگی در آن ها بوجود بیاید.

-لوله های پلی اتیلن یا مشکی هستند و یا سفید و رنگ سفید آن ها در برابر اشعه خورشید آسیب پذیر است.

لوله های پی وی سی در صنعت آب و فاضلاب

این لوله از انواع لوله در صنعت آب و فاضلاب به سختی آسیب می بیند و طول عمر بسیار بالایی دارد. این جنس از لوله زنگ نمی زند و نمی پوسد و به همین دلیل لوله های PVC به عنوان یکی از بهترین لوله های صنعت آب و فاضلاب محسوب می شود. مزایای این لوله ها: -این لوله ها رسانا نیستند در نتیجه در برابر فعل و انفعالات الکتروشیمیایی مثل اسید ها  و نمک ها مقاومت بسیار بالایی دارند. -این لوله ها بسیار سبک هستند که این موضوع به حمل و نقل و نصب آن ها کمک زیادی می کند. -این لوله ها در برابر ضربه و شکستگی بسیار مقاوم اند. -دیواره داخلی این لوله ها صاف است برای همین هم اصطکاک سیال و مقاومت آن ها در برابر جریان کم است. -سرعت نصب این لوله ها بسیار بالاست. -این لوله ها قیمت مناسبی دارند. معایب این لوله ها: -در برابر دما و حرارت چندان مقاوم نیستند. -در برابر اشعه خورشید فرمشان را از دست می دهند. -ممکن است بعد از مدتی قدرت چسبندگی خود را از دست بدهند.